Kažnjeni Idea i Grand prom

Bez autora
Jun 02 2011

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je maloprodajni lanac Idea i kompaniju Grandprom, proizvođača Grand kafe sa skoro 680 miliona dinara, zbog zaključivanja nedozvoljenog restriktivnog ugovora, kojim su narušili konkurenciju. Prema rešenju Antimonopolske komisije, Idea mora da plati 427 miliona dinara, što predstavlja 1,5 procenat njenog prošlogodišnjeg prihoda, dok će Grand prom platiti 249,6 miliona dinara, odnosno dva odsto prihoda. Idea, koja je u vlasništvu hrvatskog tajkuna Ivice Todorića i Grand prom, kompanija koja posluje u sastavu slovenačke Droga Kolinske, kažnjene su ovolikim iznosima zbog sklapanja restriktivnog sporazuma, odnosno zbog toga što su ugovorile „tajni rabat“ od dva odsto, koji ostalim kupcima nije bio dostupan, što je po nalazu Komisije suprotno pravilima fer konkurencije. Iako multimilionske kazne deluju izuzetno visoko, Komisija je zapravo prilično blago kaznila Ideu i Grand prom, ako se zna da po zakonu ima pravo da propiše kazne i do 10 odsto od ukupnog prihoda kompanija koje narušavaju konkurenciju na srpskom tržištu.

Kažnjeni Idea i Grand promKomisija za zaštitu konkurencije kaznila je maloprodajni lanac Idea i kompaniju Grandprom, proizvođača Grand kafe sa skoro 680 miliona dinara, zbog zaključivanja nedozvoljenog restriktivnog ugovora, kojim su narušili konkurenciju, saznaje Danas.

Prema rešenju Antimonopolske komisije, Idea mora da plati 427 miliona dinara, što predstavlja 1,5 procenat njenog prošlogodišnjeg prihoda, dok će Grand prom platiti 249,6 miliona dinara, odnosno dva odsto prihoda. Idea, koja je u vlasništvu hrvatskog tajkuna Ivice Todorića i Grand prom, kompanija koja posluje u sastavu slovenačke Droga Kolinske, kažnjene su ovolikim iznosima zbog sklapanja restriktivnog sporazuma, odnosno zbog toga što su ugovorile „tajni rabat“ od dva odsto, koji ostalim kupcima nije bio dostupan, što je po nalazu Komisije suprotno pravilima fer konkurencije.

Iako multimilionske kazne deluju izuzetno visoko, Komisija je zapravo prilično blago kaznila Ideu i Grand prom, ako se zna da po zakonu ima pravo da propiše kazne i do 10 odsto od ukupnog prihoda kompanija koje narušavaju konkurenciju na srpskom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik